20 Mayıs 2011 Cuma

Tommy Haas: "Bu bir şok"


Tommy Haas, Fransa Açık'ta Marsel İlhan'ın ilk turdaki rakibi oldu; ancak başlıktaki açıklamanın bu maçla ilgili olduğunu sanmayın. Süddeutsche Zeitung, 14 aylık aranın ardından Münih Açık'ta bir çiftler maçıyla yeniden korta dönen 33 yaşındaki Haas ile geçtiğimiz ay bir röportaj yapmış. Başlık da bu röportajda kullanılmış. Haas, hazır Marsel ile eşleşerek Türkiye'nin gündemine gelmişken, ben de bu röportajı sizinle paylaşmak istedim.

Süddeutsche Zeitung: Sayın Haas, 14 aylık bir sakatlık arasının ardından Münih Açık’ta ilk defa uluslararası bir turnuvada oynadınız. Çiftlerde Radek Stepanek ile birlikte Simon Aspelin ve Paul Hanley ikilisiyle karşı karşıya geldiniz. Neler hissediyorsunuz?

Haas: Kendimi harika hissediyorum. Hayatım boyunca yaşadıklarım daha iyi olamazdı. Sadece, sürekli tekrarlanan sakatlıklarım bunun istisnasıdır. Şubat ayının başında biraz daha sıkı antrenman yapmaya başladım. Zaten Tenis için şu geçerlidir; oyunun nasıl işlediğini hiç bir zaman gerçek anlamıyla unutmazsınız. Aslına bakarsanız forma girmem gerekiyor ve vücudumun buna nasıl tepki vereceği sorusu da var. Bu nedenle çiftlerle başlamak, geri dönüş için en iyi çözümdü. Maç pratiğine ihtiyacım var ve ayrıca maç gerilimiyle nasıl baş edeceğimi yeniden öğrenmem gerekiyor; ancak bundan sonra beni nelerin beklediğini biliyorum. Daha önce bir kere omuz sakatlığından geri döndüm ki, bir Tenis oyuncusu için bütün muhtemel sakatlıklar içinde en kötüsüdür. Bu sefer bana zorluk yaşatan sağ kalçamdı. Bir de dirseğim.

SZ: Münih’teki turnuvayla geri dönme kararını ne zaman verdiniz?

Haas: Oldukça yakın bir süre önce. Çiftlerdeki partnerim Radek Stepanek aynı zamanda Florida’da komşum. Birlikte yaptığımız antrenmanlardan birinde bana Münih’teki turnuvada oynamak istediğini söylemişti. Ben de ona “Biliyor musun, belki çiftleri beraber oynarız” dedim. Ama aslında bu bir şakaydı. Tabii ki Münih’te, geri dönüşümde bana yardımcı olan bütün doktor ve fizyoterapist ekibi de benimle birlikteydi. Benim için yakın gelecekte en önemli turnuvaların Halle, Paris ve Wimbledon olduğunu düşünüyorum. O zamana kadar forma girmek isityorum. Teklerde de durum bu. Roland Garros öncesi iki hazırlık turnuvasından birisi dahi yeterli olabilir. Madrid veya Roma.

(Not: Tommy Haas bu sezon Stepanek ile Münih’te oynadığı çiftler maçı dışında hiç maç yapmadı, yani Roma ve Madrid’deki turnuvalara katılmadı.)

SZ: Geçtiğimiz aylarda yaşadığınız hisleri tarif edebilir misiniz?

Haas: Bir daha hiç gitmeyecek olan o acının hissedilmesi mi? Bu bir şok. Sonrasında, doktorlardan biri bir kaç ay sonra ATP turuna geri dönebileceğinizi söylese dahi böyledir. İlginç bir şekilde, baba olacağımı bilmem bu sürede bana mental olarak yardımcı oldu. Şöyle hissettim: Tenis’in yanında başka bir hayatım daha var, ve hayatımın bu kısmında işler daha iyi yürüyemez. Ancak, bütün yeniden yapılanma ve rehabilitasyon antrenmanlarının tamamlanmasının ardından dahi, vücudunuz her zaman ters tepkiler verebiliyor. Bu durumda insan kendine sormaya başlıyor: Tenis hala gerçekten bir anlam ifade ediyor mu?

SZ: Geri dönüş için sizi motive eden neydi?

Haas: Hala hedeflerim var, hala her zamanki gibi hırslıyım. Ayrıca, kendime işkence etmek bana zevk veriyor. Ve eğer beş aylık olan kızım bir veya iki sene içinde babasını tenis kortunda oynarken görürse, bu beni çok memnun edecek. Ama veteralar turunda değil, gerçek turda. İşlerin bir kez daha yolunda gidip gitmeyeceği ise önümüzdeki aylarda belli olacak.

Kaynak: Süddeutsche Zeitung, 26.04.2011, sayfa 29

İnternet: http://www.sueddeutsche.de/sport/tennis-tommy-haas-im-gespraech-ich-bin-immer-noch-ehrgeizig-1.1088890

0 yorum: