21 Mayıs 2011 Cumartesi

TRT SPOR, Et mi Olacak Balık mı?


Rahmetli Vedat Okyar'ın çok sık kullanmış olduğu bir söz vardır. Eğer Beşiktaş'a yeni bir transfer yapılmış, fakat bu transfer edilen oyuncu hakkında haftalar geçmesine rağmen henüz bir yorum yapamamışsa, yani transferin faydalı mı yoksa faydasız mı, oyuncunun iyi mi yoksa kötü mü olduğuna dair henüz bir karar verememişse, "X oyuncu da daha et mi balık mı anlayamadık" der, işin içinden çıkardı. Üstad, balık gibi bir lezzeti neden etin yanında harcardı bilinmez ama, onun bu üslubunu bilenler yazıyı okuduklarında gereken mesajı almış olurlardı; önemli olan da buydu zaten.

Malum RG haftasına girmiş bulunuyoruz. Turnuvanın resmi yayıncı kuruluşu TRT'nin internet sitesine bir bakayım dedim. Bakalım nasıl bir program yapmışlar bu haftaya özel, turnuvaya gereken önemi vermişler mi, gereken zamanı ayırmışlar mı? Yoksa eski senelerde olduğu gibi turnuvanın görünürde yayıncı kuruluşu olup, yayınlamaz bir tavır içinde mi olacaklar, bir araştırayım dedim.

Geçtiğimiz senelerde turnuvayı TRT 3 (yeni adıyla TRT SPOR)'ten takip edenler hatırlayacaktır; RG maçlarının en önemli rakibi, TBMM oturumlarıdır. Çünkü kanalın TRT 3 ve Meclis TV olarak dönüşümlü yayın yapıyor oluşu ve kanal yöneticilerinin, meclis oturumlarını maç yayınlarına tercih etmesi, turnuvayı katlederdi. Artık en önemli maçların yerine meclise bağlanılması mı dersiniz, maç saatinde kanalı açtığınızda 50-60 kişilik meclisteki bayık konuşmaların yayınlanması mı dersiniz, ne ararsanız vardı.

Şimdi bu sene şöyle bir avantaj var; malum seçim dönemindeyiz ve bu nedenle meclis çalışmıyor. Böylelikle turnuvanın önündeki tek engel de kalkmış görünüyor. Tabii ben böyle düşünürken, biricik resmi kanalımızın, ikinci ligden Bank Asya'ya ve Banka Asya'dan da Süper Lig'e yükselme maçlarını yayınlayacağını bilmiyordum. Siz de benim gibi gaflete düşmeyin diye uyarayım dedim. Mesela yarın RG maçı izlemek için kanalı açtığınızda, Bandırmaspor-Sakaryaspor maçı ile karşılaşabilirsiniz, ona göre.

Pazar günü turnuvayı tümden görmezden gelen TRT Spor, Pazartesi günü iki buçuk saatini ayırmış neyse ki. 13:15-15:45 arası turnuvaya ayrılmış görünüyor. Bu sürenin iki buçuk saatle sınırlı kalmasının sebebi ise, arkasından başlayacak olan Tavşanlı Linyitspor-Gaziantep Büyükşehir Belediyespor ve Orduspor-Çaykur Rizespor maçları.

Neler düşündüğünüzü az çok tahmin edebiliyorum, ama fazla kızmayın. Çünkü bu play-off maçları Salı, Çarşamba ve Cuma günleri yok. Meclisten sonraki ikinci engelimiz de böylece ekarte edildikten sonra, sonunda mutlu bir tablo görebildim karşımda. Evet, bu üç gün boyunca, 11:45-22:15 arası Roland Garros'a ayrılmış durumda. Bu, daha önce benim TRT'de hiç hatırlamadığım bir şey, yani bütün günün turnuvaya ayrılmış olması. Muhtemelen merkez korttaki tüm maçları yayınlayacaklar bu üç günde. Tamam, Bandırmaspor'un maçı olsa yine onu yayınlayacaklardı biliyorum ama olsun, bu da bir gelişme göstergesi bana göre, küçümsemeyin.

Bu arada bir soru işareti daha var kafamda. HD-en felaketine benzer bir durum, burada TRT HD olarak karşılık buluyor. Hatta bu kanalda, Pazartesi günü TRT Spor'da olmamasına rağmen, tüm gün RG yayını görünüyor. TRT Spor'daki yayın günlerinde de yine bu kanalda yayın var. Umuyorum ki TRT, bir ayrım yapmaz ve NTV grubunun yaptığı gibi ayak oyunlarına başvurup, önemli maçı HD'de, önemsizi TRT Spor'da yayınlamak gibi bir hataya düşmez. Devlet kanalıdır diyorum ve böyle bir şeyi yapma ihtimallerinin olmadığını düşünüyorum. Aynı maçları yayınlarlar muhtemelen.

Neyse, o üç günlük tüm gün turnuva yayını hatırına, şimdilik tam karar veremedim ben. Yani bu turnuvada TRT'nin et mi, yoksa balık mı olacağı, turnuvanın ikinci haftasındaki tutumuyla belli olacak. Zaten, benim gibi birçok kişinin de ilk tenis okulu olduğu için, pek laf edesim gelmiyor TRT'ye. Biliyorum ki Fahri İkiler, birçok insanın ilk tenis öğretmeniydi ve TRT'nin de bu konuda payı olduğu için, bu adamlar ne yaparlarsa yapsınlar pek kızamıyorum. Ama geçmişte üstlenmiş oldukları bu misyonu, Tavşanlı Linyitspor maçı yayınlamak için feda etmeleri beni üzmüyor değil. Ben şahsen, turnuvanın ikinci haftasında, gereken itibarı göstereceklerini umuyorum. TRT'ye yakışanı da bu olur zaten.

5 yorum:

quasimodo dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
medgallis dedi ki...

her spor dali gibi tenisi de cok seviyorum. hatta spor izlerken en cok sureyi tenis maclarina ayirmisimdir.
ama bu, benim trtuc'un bir spor kanali oldugunu unutmama sebep degil. emin olun bizden cok daha fazla insan o eleme maclarini heyecanla bekliyor.
meclistv ile donusumlu yayin politikasi ne kadar yanlis ise sadece bir kac gunlugune de olsa sadece tenis yayini beklemek de o kadar yanlis.
bahsi gecen eleme maclari trtbir'de yayinlanmaliydi derseniz, maclarin meclistv'ye kurban gitmesine itiraz ederseniz ben de varim. ama adi trtspor olan bir kanal, bir ust lige cikmayi belirleyen maclari gostermesinde bence hicbir yanlis yok.

Adsız dedi ki...

geçen yıllarda eurosport da yayın yaptı hem de bir çok spikeri kaliteli yorumlar yapıyor. eğer kablolu tv veya digitürk, d-smart gibi bir uydu varsa çok fazla sıkıntı olacağını sanmıyorum. ayrıca gerçekten bu yükselme maçları bir çok kişi için de önemli belki bazı maçlar tenis maçlarından daha fazla kişi tarafından takip edilecek kanala pek kızmaya hakkımız yok bence onlar da ellerinden geleni yapıyorlar

MELİH dedi ki...

TRT, varolan 14 kanalı arasında, hem play off maçlarını, hem de tenis maçlarını aynı anda yayınlayacak bir yer bulamıyorsa, pek de haklı sayılmazlar bana göre.

Ayrıca, yılın 50 haftasını yüzde doksan futbola ayıran bir kurumun, kalan iki haftayı da yayın hakkını satın aldıkları bir tenis turnuvasına kesintisiz ayırmasını beklemek, fazla büyük bir beklenti olmasa gerek.

Digital platform meselesine gelince, aslına bakarsanız onlara da gerek yok, internette bir sürü stream bulabilirsiniz maçları izleyebileceğiniz. Ama ben burada bir devlet kanalının yayın tercihlerine dikkat çekmek istedim Evet aynen Hıncal Uluç gibi düşünüyorum, senin görevin herkesin yayınladığı futbol maçlarını yayınlamak değil arkadaş, kamuya hizmet etmek :). Yoksa bugün bir challenger turnuvasını bile, isteyen herkes internet üzerinden rahatlıkla izleyebilir, mesele bu değil.

Berke B. dedi ki...

Melih'e genel anlamıyla katılıyorum, yani bir Grand Slam'in yayın haklarını alıyorsan, layıkıyla yayın yapılmasını bekleme hakkına sahibiz..

Eminim, playoff maçlarını izleyecek olan kitle, RG maçlarını izleyeceklerden kat be kat fazladır ama bu bizim sorunumuz değil yani, ben de adam gibi tenis izlemek istiyorum, ha zaten tenis izleyicisi çok zorunda kalmadıkça trt'yi açıp da izlemez, eurosport dururken.. Ayrıca yayın kalitesi de bir o kadar düşük trt'nin.. bunu da belirtmek gerekiyor..