9 Haziran 2011 Perşembe

RG 2011 Finallerine Alternatif Bakış


Erkekler Finali: Hektor Aşil'e Karşı

2011 Roland Garros erkekler finalinde bir kez daha, Nadal-Federer rekabetinin -en azından toprakta- tanrılar tarafından seçilmiş bir kahramanı olduğunu gördük. Yetenekleri ve soylu tavırlarıyla, İlyada destanının kahramanlarından olan memleketlimiz Hektor'u anımsatan İsviçreli, kortta tüm hünerlerini göstermeye çalışmasına karşın, tenis tarihinin gördüğü en iyi savaşçı olan "Achilleus" Nadal'ı alt etmeyi başaramadı. İlk seti 5-4 önde götüren Federer'in, servis oyununda ilk servisleri bir türlü oyuna sokamaması, Djokovic maçında birbirinin peşi sıra gelen ace'leri hatırlayan tenis severlerin, tanrıların işin içinde olduklarını anlamalarını sağladı. Nadal üstünlüğünde geçen 2. sete gelen yağmur müdahalesi, bir an için "acaba Olympos taraf mı değiştiriyor" diye sordursa da, Nadal'ın maçın geri kalanında gösterdiği performans, kaderin terazisinin Federer'e fırsat tanımayacağını belli etti. Sanıyorum Federer'in Nadal'ı bir Roland Garros finalinde mağlup etmek için tek şansı, bir şekilde Nadal'ın ayakkabılarını çıkarmasını sağlamak ve topu Nadal'ın topuklarına doğru nişanlamak.

Bu arada not düşmekte fayda var, Hektor - Aşil metaforunu kullanırken, Aşil'in Hektor'u sırtından vurmasına dair her hangi bir atıfta bulunmuyorum. Nadal, bugüne kadar olduğu gibi yine bileğinin hakkıyla 10. grand slam şampiyonluğunu kazandı. Maçın sonunda Federer'e "bugün için üzgünüm" derken, Nadal'ın kalbinin bir köşesinde bu sözün bir karşılığı olduğunu ve rakibine büyük saygı duyduğunu da görmek mümkündü.


Kadınlar Finali: Şşşşşşşşşhhhhh

Özellikle ateşli deplasman maçlarında gol atan futbolcuların çok sevdiği bir sevinç tarzıdır "sus işareti" yapmak. Futbol ile ilgilenmeyenler bu işareti hastanelerde asılı duran hemşire resimlerinden hatırlayacaklardır. Önce geceleri horlayan kocasına dayanan, sonra televizyon başındaki insanlarda dahi asap bırakmayan çığlıklarla tenis oynayan Azarenka ve Şarapova'yı geçen, finalde gülle atıyormuşçasına çıkardığı "A-Hiii" sesleriyle üzerine gelen Schiavone'yi deviren, bir de turnuva boyunca saçma sapan tepkiler veren Fransız seyircilerine katlanan Li Na'nın, şampiyonluğu kutlamak için işaret parmağını ağzına götürüp Philippe Chatrier'yi turlamak sonuna kadar hakkıydı. Futbol literatürüne fazla hakim olmadığından olsa gerek, kendisi maç sonunda fotoğraftaki gibi bir kutlama yapmayı tercih etti.

2 yorum:

XxX dedi ki...

nadal'ın kazandığı finallerden sonra sürekli 'bunun için üzgünüm' vb. şeyler söylemesi federer'i deli ediyordur eminim. adam iyice ta.ağa sarıyor olayı. bundan önceki postta bi yorum vardı mütevazilikten ince bir küstahlığa doğru gidiyor diye ki bence doğru bi yorumdu. ama bunun için nadal'a hiç mi hiç kızmamak lazım çünkü bu konu hakkında düşünmesi gereken taraf federer.

4 kere final oynamışsın burda bırak maç almayı bi kere bile 5 setlik maça taşıyamamışsın. Karşındaki gelmiş geçmiş en iyi toprakçıysa sen GOAT'sın.GOAT olarak addedilen bi adam için oldukça fazla soru işaretleri bunlar. Bir federer sempatizanı olarak söylüyorum... Çok daha iyisini beklerdim Federer'den ama sonuçta başaramadı ve kaybetti yapacak birşey yok.

Adsız dedi ki...

federerin ilk sete hızlı başlayıp 5-2 öne geçtikten sonra nadalın üst üste 7 oyun kazanması gerçekten ilginçti.