2 Ocak 2009 Cuma

ATP'de yeni düzen


ATP 2009 sezonu itibariyle Tier sisteminde değişikliğe gidiyor. Bundan böyle turnuvalar Tier 1-2-3-4 diye değil şampiyonların kazanacağı puanlara göre adlandırılacak. 63 turnuvanın oynanacağı sezon boyunca dört Grand Slam haricinde; 9 ATP World Tour Masters 1000, 11 ATP World Tour 500 ve 39 ATP World Tour 250 turnuvası olacak.

Djokovic'in aile şirketinin turnuva haklarını aldığı Sırbistan Açık'ta 4 Mayıs haftası ATP'ye merhaba diyecek.

2 yorum:

Puskas dedi ki...

Bu yeni sistemi daha detaylı bir şekilde açıklıyabilirmisiniz. Bugünkü Vatan gazetesinde puan sisteminin değiştiği, sebepsiz bir turnuvaya katılmayanın bir sonraki turnuvadan men edileceği falan yazıyordu.Zahmet olmazsa nedir tam olarak anlatabilirmisiniz.

Berke B. dedi ki...

Açıkçası yeni sistemi anlamak biraz güç.. İnternette de açıkça anlatan bir yer yok, ATP'nin Kural Kitabı'da çok geniş anlatmış.. Uygulama nasıl olacak tam bilemiyorum ama Vatan'da yazan biraz abartılmış sanırım..

Geçen sezonki Masters turnuvaları 500 puanlıktı, şimdi 1000 oldu. Sıralama hesabını neye göre yapacaklar bu sezon bilemiyorum..

Ancak genel hatlarıyla kural şu, sıralamada geçen sezon sonu itibariyle ilk 50'de bulunan oyuncular Masters 1000 turnuvalarının hepsine katılmak zorunda, tabii ciddi bir şekilde sakatlık sorunları bulunmadığı takdirde.. Aksi halde çeşitli cezalar alabilirler deniliyor.. Cezaların ne olduğu belli değil ama bir sonraki turnuvadan men cezası çok ağır gözüküyor, sanmıyorum..

Bu ilk 50 oyuncu, Masters'ların hepsine ve en az 4 tane 500'lüğe katılmak zorundalar.. İstisnaları var ama istisna kriterlerini yakalamak oldukça zor..

Katılmayınca 0 puan alacakları gibi, sezon sonunda dağıtılan para havuzundaki paylarıda düşüyor..

He bu katılma zorunluluğu falan sadece geçen sezon top50 olan oyuncular için geçerli, diğerleri için değil..

Ancak baştada dediğim gibi geçen sezonla bu sezonu nasıl sıralamaya yansıtacaklar bilemiyorum..