15 Eylül 2009 Salı

Yaşasın Yeni Kral..!




Arjantinli genç raket Juan Martin del Potro, Roger Federer'in 40 maçlık yenilmezlik serisine dün gece noktaya koydu ve Guillermo Vilas'dan sonra tek erkekler şampiyonluğuna ulaşan ilk Arjantinli olmayı başardı.

Tek kelimeyle muazzam bir maç oldu, 4 saat 6 dakika süren ve 5 sete uzayan maçı 3-6 7-6(5) 4-6 7-6(4) 6-2'yle kazanan Del Potro 1.lik ödülü olan 1.6 milyon doların yanı sıra Us Open Series'den gelen 250bin dolarlık ödülede ulaştı.

Aslında herşey Federer'in istediği gibi başladı, ilk seti fazla zorlanmadan kazandıktan sonra ikinci sette 3-1'i yakalamıştı ekselansları, setin ortalarına doğru canlanan Del Potro dengeyi sağladıktan sonra seti tie break'te almayı başardı. 3. sette durum 4-5 30-30'da üstüste 2 çift hatayla Del Potro seti kaybedince herhalde buraya kadarmış dedirtti.

Ancak Federer 4. setin başında üstüste servis kırma puanlarını değerlendiremeyince yeniden oyuna tutundu Del Potro. Sette durum 5-4 15-30'ken Federer şampiyonluktan sadece 2 puan uzaklıktaydı; Ancak Del Potro mükemmel servis oyunlarıyla sette kaldı ve seti tie break'e kadar taşımayı başardı. Her ne kadar 1 seti tie break'le kaybeden Federer'in 2.ye izin vermeyeceğini düşünsekte Del Potro 7-4'le yine yanıltmayı başardı.

4. sette yakaladığı hava ve zaman zaman Fransız seyircisini andıran Arthur Ashe'deki taraftar kitlesiyle birlikte durumu kendi lehine çevirmeyi başaran Arjantinli raket Federer'in ilk servis oyununu kırıp avantajı yakaladıktan sonra maça son noktayı yine Federer servisinde koymayı başardı.

İstatistiklere baktığımızda hemen hemen her hanede eşitlik göze çarpıyor, 2'liyi birbirinden ayıran ise Del Potro'nun servis kırdırmamadaki başarısı oldu. Maç boyunca tam 17 servis kırma puanını çevirmeyi başardı Del Potro, Federer ise bu bu anlamda 10 puan çevirebildi.

Seremonide oldukça duygusal anlar yaşanırken Del Potro 2 hayalim vardı, biri Amerika Açık'ı kazanmak ki bunu başardım, ikincisi Roger gibi olabilmek, bunun için daha çok çalışmalıyım diyerek rakibinin hakkını verdi.

Benim seremonide gözüme takılan birşey vardı, eminim bir çok kişinin de dikkatini çekmiştir. Del Potro İspanyolca bir şeyler söylemek istedi, seremoniyi yapan kişi -adını unuttum- süremiz daralıyor diye izin vermedi önce, sonra Del Potro üsteleyince tamam çok kısa dedi. Hangi süreden bahsediyor anlamadım, orada mikrofonu alıp 1 saat konuşmayacak, hayatının belki de en önemli anında altı üstü iki kelime laf söyleyecek, az kalsın yapamayacaktı. Durduk yere sinir etti adam beni..

Açıkçası Del Potro'yu destekledim dün gece, Federer'i çok severim ama kırılacak rekor kalmadı sanırım, Del Potro gibi gençler bu tip maçları kazandıkça eminim onun gibi bir sürü genç isimde hırslanıyordur, bu da tenisin geleceği için çok önemli..

1 yorum:

ego dedi ki...

Çok güzel noktalara değinmişsin teşekkür ederim bir tenissever olarak ama bence biraz daha yazım kurallarına dikkat edersen senin için çok daha iyi olacak iyi bir yazarın dilbilgisi de iyi olmalıdır diye düşünüyorum iyi çalışmalar.